Irma Evelyn Olsen
Irma Olsen ses på Jyderup Realskole (I M) 19591 - mellemskoleeksamen 19622, Realeksamen 19633

1966 juli; I skole som 4-årig i England
Fornøjelig rejsebrev fra Irma Olsen
I et fornøjeligt rejsebrev skildrer frk. Irma Olsen, datter af gdr. Hermod Olsen, "Jomfrulund", Løgtved, sin ankomst og første indtryk af England, hvor hun skal opholde sig et år. Irma Olsen skriver:
"Welcome to England"! Disse ord var de første, der hilste mig, da min fremtidige vært, mr. Silver, hentede mig i Liverpool, hvortil jeg ankom sammen med min veninde Anne Hansen, der ligesom jeg skal have ophold hos en jødisk familie. Vi skal begge være "au-pair-girls", det vil sige, at man bliver en slags familiemedlem og kun tjener en lille løn. Jeg skal have 2 pund og 10 shilling (ca. 50 kr.) om ugen.

På sprogskole
Samtidig med at passe mit job får jeg lejlighed til at gå på sprogskole, men da denne skole har givet sommerferie lige til september, får jeg tid til at blive lidt kendt med England, hvilket må være en fordel.
Familien Silver består af mr. Silver, lægespecialist i rygmarvslammelser, mrs. Silver, hjemmegående husmoder, som venter deres andet barn i september måned. Det tredje familiemedlem er Kevin, husets 4 årige søn, meget forkælet, men charmerende. Det charmerende viste sig dog ikke lige med det samme, for den første dag bed han mig i armen - fire gange - "bare for spøg", forklarede han! Efter fjerde gang tillod jeg mig at gøre gengæld ved at bide ham én gang - og så .... den "spøg" bruger vi ikke mere!

Tidlig i skole
Engelske børn begynder, set med danske øjne, usædvanlig tidligt at gå i skole, og Kevin går i skole hver formiddag til trods for at han kun er 4 år. Omend undervisningen må være afpasset efter alderen, bliver det til mange års skolegang med - synes man - for lidt til at lege og "rigtig" være barn.
Boligen er en stor bungalow, ret ny og fuldt moderne. En ting nyder jeg meget: opvaskemaskinen!
Jeg spurgte mrs. Silver, om det er almindeligt med denne vidunderlige opfindelse i England? Det er det ikke, så det er sikkert på samme stadie som i Danmark.
Da det er en jødisk familie, har de visse skikke, som er nye for mig, f.eks. spiser vi aldrig kød. Der er også forskelligt andet husgeråd og andre fremgangsmåder ved flere ting. Kosten er sund. Morgenmåltidet er brød, smør og kaffe. Her i huset drikkes ikke meget te, men stærk kaffe, som også nydes på særlig måde med en stor portion varm mælk og sukker. Jeg synes, det smager hæsligt. Her komme en hushjælp hver dag, fordi der bliver gjort grundigt rent, hendes løn er 4 shilling i timen, dvs. ca. 4 kr. Southport - byen hvor jeg opholder mig - er en forstad til Liverpool og har ca. 100.000 indbyggere, hvis gennemsnitalder er 60-65 år. Befolkningen er hovedsagelig forretningsfolk og funktionærer samt ældre mennesker, som nyder deres otium. Luften er vidunderlig, klar og ren og er derfor yndet som turistby.
Mere om indtryk i næste brev4

1966 23. dec.; "Au-pair" - pige i England
Interessant ophold: men føler sig behandlet som "slave" skriver Irma Olsen, Jomfrulund
I et julebrev skriver frk. Irma Olsen, datter af gdr. Hermod Olsen, "Jomfrulund", Løgtved pr. Jyderup, fra England om sit ophold, at det har været fem meget lærerige måneder.
- Under mit ophold hos en jødisk familie har det været meget interessant at studere deres levemåde, som er helt forskellig fra den, jeg selv kender til. Jøder spiser ikke kød og mælk samtidig og må ikke spise svinekød. Den familie, jeg er hos, er ikke ortodoks-jødisk. Det er en lægefamilie. Ortodoks-jøderne har sabbat fra fredag ved solnedgang til lørdag ved solnedgang. I den periode må de ikke køre bil, ikke røre ved penge, ikke tale i telefon og ikke bruge elektriske vaskemaskiner. Min veninde, Anni Madsen, er hos en ortodoks-jødisk familie og deltager ofte i dens skikke.

Jødisk nytår og faste
Allerede i december holder jøderne nytår. Indbyrdes sender jødiske familier honningkager til hinanden. I samme måned holdes faste, som varer et døgn og indledes med et stort måltid. Derefter går man i synagogen og opholder sig dér, til festen er slut.
Det er i fastedøgnet ikke engang tilladt at børste tænder!
Den 5. november holder englænderne, det de kalder for "Gay-Fork-day". Betegnelsen stammer fra, at en mand, der levede i 1600 tallet, forsøgte at sprænge parlamentet i luften. Manden hed Gay Fork. Dagen markeres på samme måde, som vi i Danmark fejrer nytår, med skyderi og andet festivitas.

Klub og "pub"
Skolen i Souhtport, hvor jeg begyndte i september, blev lidt af en skuffelse, skriver Irma Olsen videre, men i Southport er der en international klub, som jeg er blevet medlem af, og hvor jeg kommer til klubaften hver fredag. Tiden går med at høre foredrag, se film, tale med andre unge osv. Jeg har fundet mange gode venner i klubben, og når klubben er lukket, fortsætter de fleste i den nærliggende "Pub" - englændernes andet hjem.

Fødselsdagsselskab
En englænders 21 års fødselsdag betragtes som en festlig og meget vigtig dag. Jeg var så heldig at blive indbudt til en sådan fest. Den forgik på et stort hotel, damerne var i lange rober, herrerne i smoking. Der blev danset til god orkestermusik, og ind i mellem kunne man forsynes sig med kager og sandwich. Drinks skulle man selv købe (da var jeg ekstra glad for, at engelsk mænd er så galante). Det vekslede med dans, taler, selskabslege osv. Klokken 24 blev sluttet med "Good save the Queen". Noget helt andet end man ellers har kendt, med dejligt at have oplevet

"Au-pair" pigernes lod
Mit ophold som "au-pair"- pige slutter efter 6 måneders forløb.
Jeg bryder mig ikke om at være "au-pair"- pige længere, for ganske vist kan jeg lide England og har mødt dejlige mennesker, men jeg føler mig behandlet som en slags "slave", og det synspunkt deler jeg med de fleste andre "au-pair"- piger her i Soutport, og flere rejser, ligesom jeg gør det, til deres hjemland til jul. Jeg har glædet mig ved tanken om, at til jul er jeg atter hjemme - for at blive - for selvom opholdet har været både interessant og belærende, så vokser man vist aldrig fra, at intet er som jul i Danmark5


Kilder:
Kilde 1: Jyderup Realskoles årsberetning 1959, E. Christensen, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Kilde 2: Jyderup Realskoles årsberetning 1961-63, E. Christensen, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Kilde 3: Jyderup Realskoles årsberetning 1964, E. Christensen, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Kilde 4: Kalundborg Folkeblad 13. juli 1966, side 3; I skole som 4-årig i England
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 23. dec. 1966, side 8; "Au-pair" - pige i England
Flidspræmie 1962

Sidst rettet 27. januar 2015
©Jyderup Realskole